Het is niet eenvoudig de geschiedenis van een schaakvereniging die al meer dan 100 jaar oud is op een enkele pagina samen te vatten. Daarom volgen hieronder in vogelvlucht de meest gedenkwaardige gebeurtenissen rond de S.V. Zukertort Amstelveen.

Oprichting
De schaakclub Zukertort werd opgericht op 18 december 1884. Zukertort was een grootmeester die leefde van 1842 tot 1888. Ondanks zijn speelsterkte en aansprekende toernooiresultaten is over hem toch minder bekend dan tijdgenoten als Steinitz, Blackburne en Andersen. Dat kwam wellicht door zijn vroege dood of doordat Steinitz hem belette de wereldtitel te behalen. Zijn meest aansprekende resultaten zijn de toernooizege tijdens een zeer sterk bezet toernooi te Londen in 1883 (3 punten voor Steinitz) en zijn beroemde dameofferpartij tegen Blackburne.

De schaakvereniging Zukertort startte als klein clubje onder leiding van de heren F. v.d. Berg en W. Fermie in de (schaak)café's 'Het Dorstige Hert' en 'Het Wapen van Nieuwer Amstel'. Het natuurtalent v.d. Berg werd in die jaren vele malen clubkampioen en speelde bijna al zijn partijen met een voorgift om toch een enigszins spannende competitie te verkrijgen.

In de annalen van de vereniging zijn verder nog enkele memorabele momenten te noteren:

Fusie met ASVU
Zo langzamerhand belanden we bij perioden die ons erelid Verlaan zich wellicht nog kan herinneren. Zukertort wordt door de jaren heen bezocht door een steeds jeugdiger publiek, hetgeen resulteert in een grote (en sterke) jeugdafdeling. Ook anno 2004 is dit nog het geval! Aangezien ook het ledental gestaag toeneemt kunnen successen niet uitblijven. Na de fusie met de studentenvereniging ASVU, die op 15 mei 1972 leidt tot de oprichting van de schaakvereniging Amstelveen, is de club sterk genoeg om in 1973 te promoveren naar de hoofdklasse van de SGA en in 1974 naar de landelijke KNSB-competitie (2e klasse). Vanaf 1983 tot 2005 speelde Zukertort Amstelveen 22 jaar onafgebroken (en ongesponsord) in de hoogste klasse van Nederland, waarmee de status van 'topclub van Nederland' nog eens is bevestigd.

De fusie met de ASVU had nog enkele consequenties. Na een kortstondig verblijf in de Bankras-sporthal heet de speellocatie sinds 1978 sporthal Uilenstede. De maandagavond wordt een extra speelavond en het clubblad Zukertort-nieuws gaat op in het 'studentenblad' l'Echec, een kwalitatief hoogstaand clubblad dat tegenwoordig ongeveer 6 keer per jaar uitkomt. En last but not least ontstaat er een zeer sterke interne competitie, die na verloop van tijd dan ook wordt omgedoopt in 'Kandidatentoernooi'. Deze competitie heeft al enkele kampioenen opgeleverd die ook op de nationale ranglijst hoog op de ladder staan (Gert Pieterse, Manuel Bosboom, Piet Peelen, Jeroen Bosch, Maarten Solleveld e.a.).

Sponsoring
De ontwikkelingen staan echter niet stil. Sponsoring heeft zijn intrede gedaan in de Nederlandse schaakwereld. Een verbintenis met C&A maakt het mogelijk om van 1975 tot 1984 een jaarlijks weekendtoernooi te organiseren met illustere winnaars als Gert Jan de Boer en Paul van der Sterren. Het eerste team van Zukertort Amstelveen wordt jaren lang financieel gesteund door enkele privésponsors. In 1994 wordt in samenwerking met KPMG De Amstelveense Meesters georganiseerd, een internationale tienkamp waarin onze topspelers een meesternorm konden verdienen.

Van september 1999-2002 werd onze jeugdafdeling voor een periode van drie jaar gesponsord door Alto Imaging Group.

EGCC
De laatste verhuizing vond plaats in de zomer van 1995. Na 17 jaar Uilenstede waren we door verbouwingsplannen aldaar genoodzaakt uit te kijken naar een nieuwe locatie. Daarom speelden we vanaf september 1995 in het European Go Cultural Centre(EGCC).

Vanaf 2020
Eind 2019 werd duidelijk dat het EGCC dicht ging. De vereniging vond een nieuw onderkomen in De Meent. Reeds na enkele maanden moest de club echter dicht in verband met de Corona-crisis.

Sterke jeugdafdeling
Zoals reeds gemeld beschikt de club over een grote en sterke jeugdafdeling. De kinderen worden vakkundig getraind en gedurende enkele decennia grossiert de club in landelijke en regionale titels zowel in teamverband als ook op individueel niveau. Mede door een goede doorstroming van de jeugd naar de senioren speelt de verenging gedurende een seizoen zelfs met vijf senioren-teams op landelijk niveau. Recentelijk is dat echter weer gedaald naar drie.

Kortom, Zukertort Amstelveen, een schaakvereniging met een rijk verleden en hopelijk een voorspoedige schaaktoekomst.